Om inflammation og senfølger og hvordan du og din krop kan få hjælp.

Når fremmede stoffer kommer ind i kroppen, reagerer kroppen med en tilstand, som kaldes inflammation.

Som regel er inflammation en meget nyttig reaktion i kroppen.

På dansk skelnes ofte ikke mellem betændelse, infektion og inflammation.

Forskel på infektion og inflammation. Lad os lige se på den.

Infektion og inflammation kan meget let forveksles, ordene minder om hinanden. I daglig tale bliver ordet ’infektion’ brugt mere end ’inflammation’. Det er dog to forskellige begreber.

Infektion

En infektion opstår når en skadelig bakterie eller virus trænger ind i kroppen f.eks. gennem huden eller lungerne og begynder at formere sig. Kan huskes på, at kroppen inficeres af en ’fremmed’ mikroorganisme (bakterie eller virus), som kommer udefra, det bliver til infektion.

Mikroorganismen (bakterien eller virussen) vil begynde at angribe kroppens celler, for at kunne formere sig ved at hente energi i cellerne og immunforsvaret aktiveres. Immunforsvaret starter modangreb, sender hvide blodlegemer og kemiske stoffer ud for at beskytte kroppen, bekrige de fremmede mikroorganismer og deraf opstår inflammation.

Inflammation

Ofte bruges, på dansk, ordet ´betændelse´ for inflammation.

Inflammation er altså en reaktion, som immunforsvaret igangsætter, når kroppens celler bliver ødelagt.

Den kan også udløses af en slem forstuvning af en ankel eller lignende, hvor der sker skader på sener og ledbånd eller anden skade, som i flg. eksempel.

Et eksempel, hvor der er synlig reaktion, er, når du har får et sår. I et sår er der så godt som altid små fremmedlegemer, for at rydde op i det skaber kroppen inflammation. Der sendes forskellige stoffer af sted mod såret. Nogle stoffer virker direkte ved at tage livet af fremmedlegemerne. Andre sørger for at blodgennemstrømninger øges, så hvide blodlegemer kan komme frem, så de kan dræbe bakterier og virus. Her kan opstå rødme, hævelse, varme og smerter. Det her er en del af det, der kaldes en inflammationsreaktion.

Inflammation er kroppens egen forsvarsreaktion, når der sker skade på cellerne, hvorimod infektion er noget som opstår, når små skadelige organismer trænger ind i kroppen.

Andre og mere milde former for inflammation, opstår i forbindelse med allergi, hvor kroppen overreagerer på eksterne stimuli og begynder at producerer inflammation. Det er ofte udløst af dybere hukommelser forbundet med de eksterne stimuli.

Inflammation kan også opstå, når din krop udsættes for akut eller kronisk stress.

Akut stress opstår, når frygt og bekymringer pludseligt rammer dit liv bl.a. når du bliver syg og især uvisheden kan skabe frygt på mange områder.

Kronisk stress opstår i forbindelse med en længerevarende livssituation. Det kan være stress på arbejdet, i forhold eller anden langvarig emotionel stress f.eks. dyb angst eller i forbindelse med eksempelvis lang tid med senfølger.

Uanset om du har akut eller kronisk stress, opstår inflammation. Det skyldes, at mængden af stresshormonet kortisol øges i kroppen. En af kortisols roller er regulering af kroppens inflammatoriske respons. Hvis dit kortisol niveau er ude af balance, er din inflammatoriske respons det også.

Med andre ord opstår inflammation af mange årsager.

Inflammationen kan ophøre af sig selv, hvis den udløsende årsag bliver fjernet/nedkæmpet, hvilket så ofte giver heling af det berørte og beskadigede væv.

Problemet med inflammation er, når den ikke lukker ned igen, da får vi den kroniske inflammation. Kroppen tror, den er konstant under angreb og immun systemet tror, at enkelte dele af kroppens eget væv er fremmede stoffer. Derfor sættes en reaktion i gang for at fjerne disse dele.

Kort sagt:  Kronisk inflammation er medvirkende i og til mange af vores kroniske sygdomme.

Følgende symptomer kan være tegn på kronisk inflammation:

 • Træthed
 • Smerter
 • Feber
 • Diarré
 • Udslæt
 • Hjernetåger
 • Lavt energiniveau
 • Feber / kulderystelser
 • Nedsat appetit.

Forskere har hos personer med senfølger konstateret langvarig inflammation og derfor kan der være stor sandsynlighed for på sigt at udvikle Autoimmune sygdomme.

Autoimmunesygdomme eksempler.

 • Leddegigt & slidgigt
 • Stofskifte symptomer
 • Muskelsvækkelser
 • Diabetes
 • Astma og allergi.
 • Eksem & Psoriasis
 • Åreforkalkning
 • Nogle Mavetarmsygdomme

Skjulte inflammationer gør det svært for kroppen at holde sig selv sund og rask.

Hjælp til din restituering.

Sådan kan jeg hjælpe dig og din krop i restitueringsprocessen, ja jeg siger: ”Vi støtter og styrker din restituering.”

Som altid når jeg arbejder med mine klienter, får deres fantastiske krop lov til at vise mig/ fortælle, hvad der er ”galt”, hvor ubalancen sidder, hvad årsagen er til det og hvordan der kan skabes en optimal balance igen. Jeg arbejder ud fra, at når kroppen får fokus på de steder, der skal styrkes og balanceres, så kan den finde sin optimale tilstand igen.

Hos klienter med senfølger, arbejdes der, som hos alle andre klienter, på mange niveauer, men det vigtigste at få balanceret, det jeg oftest ser, er

 • immunforsvar, se om der er inflammationer og få gjort op med dem, se hvilke immun celler, som skal have fokus, så de kan finde deres rette funktion igen o.a.
 • hormonsystem, balancerer hormoner eks. alle stresshormoner, hormoner som påvirker søvn o.a.
 • nervesystemet, balancering af det sympatiske og parasympatiske nervesystemet o.a.

dermed styrkes din restituering, netop ved at have fokus på og energetisk styrke, de områder din krop har brug for.

Du er unik, din behandling er unik og skabt så den giver dig den bedste mulighed at komme i balance, hvilket giver din egen medfødte healings evne den optimale mulighed.

Der er ofte meget enkle øvelser til at styrke med mellem sessionerne.

Her kan du læse om mit forløb for Covidramte med senfølger.

Har du spørgsmål til indlægget eller andet, så kontakt mig endelig – det er ganske uforpligtende.

Jeg har spørgsmål – vil gerne kontaktes.