særlig sensitiv, sensitiv, overstimuleringAt være særlig sensitiv kan byde på mange udfordringer. Erkendelsen af at være ekstra sensitiv er klart en fordel.

Særlig sensitiv er, synes jeg, ikke en superbeskrivelse – måske fordi jeg har stødt på personer, som syntes, at de var ”noget ganske  særligt”, fordi de var særlig sensitive.

Vi er alle sensitive og nogle mere end andre – Jeg vil meget hellere kalde det EKSTRA sensitiv eller EKSTRA bevidst.

I teksten vil jeg for det meste kalde det for EKSTRA sensitiv eller blot sensitiv.

 

Særlig sensitiv er IKKE en diagnose det er et KARAKTERTRÆK.  – 

Karaktertræk giver os mulighed for at udvikle os, lære at tackle de udfordringer det træk kan give.

Der er lavet en del forskning på området, hvor man via scanninger kan aflæse reaktioner i hjernen.

Sensitive mennesker har et mere følsomt eller aktivt nervesystem, de sanser mere og påvirkes mere af det de oplever, de stimuli der er og af de stemninger, som er omkring dem.

Dertil kommer, at de sensitives hjerne bearbejder disse mængder af indtryk mere detaljeret og nuanceret.

Denne højere eller rigere sanseindtagelse

er en af årsagerne til at sensitive påvirkes mere af andres følelser, reaktioner og sindstilstand. Jeg plejer at sige, at sensitive har ekstra følsomme antenner på, hvilket så skruer højere op for følelserne og reaktionerne på disse.

Det gælder både for de positive oplevelser, de gode stemninger, det kærlige samvær, som jo netop er nærende og giver et meningsfuldt liv, overskud, glæde og kærlige relationer og for de negative, som skaber en følelse af at blive overstimuleret, udmattet og stresset. Rent faktisk kan “for meget af de gode oplevelser” også skabe overstimuling, udmattelse og stress.

Ja, alle kan opleve og oplever at blive overstimuleret, udmattet og stresset fra tid til anden. Der er bare en forskel på, hvordan man tackler det afhængig af personlighed og temperament.

Den ekstra sensitive bliver både hurtigere og oftere overstimuleret,

der skal ganske enkelt mindre til. Denne overstimulering og udmattelse er en af de største udfordringer for sensitive personer.

Sensitive er forskellige.

I og med at sensitivitet er en del af personligheden, handler det også om, hvordan man forholder sig til det man oplever/ sanser, baseret på, hvilke reaktionsmønstre man har lært og udviklet gennem sit liv – for at tackle følsomheden og passe på sig selv.

Reaktionsmønstrene kan være lige så forskellige, som ved ikke ekstra sensitive.

Man kan være

  • Afventende
  • Introvert
  • Langsom
  • Holde sig tilbage

Man kan også være

  • Initiativrig
  • Nyhedssøgende
  • Ekstrovert
  • Hurtig
  • Handlekraftig med en stærk vilje til at gøre eller skabe det man brænder for.

 

Hos nogle er det meget åbenlyst og tydeligt, at de er ekstra sensitive.

Hos andre er det sværere at få øje på ekstra sensitiviten.

Det kan faktisk også være svært at afgøre om man selv har dette personlighedstræk, som du måske læste i foregående mail, at jeg ikke havde set mig selv som Ekstra Sensitiv.

Er du i tvivl? Så har du mulighed for tage denne test  – Er du særlig sensitiv

Jeg har igennem mine godt og vel 20 år, som behandler, haft mange ekstra sensitive i mine hænder og tilbagemeldinger kan beskrives med denne udtalelse fra en af dem

“Mit liv som meget sensitiv er blevet så meget lettere, efter mine behandlinger hos Susan. Jeg er stadig sensitiv i samme grad som tidligere, men nu forstår jeg at “sortere” og slippe det, der slet ikke er mit, så nu er min sensitivitet virkelig blevet til en styrke frem for en begrænsning i mit liv.”