Lidt tungt at komme i gang igen efter ferien?stress, udfordringer,tanker

Har du ikke helt fået sluppet feriens favntag?

Er der noget, som du måske ikke helt har set eller erkendt i forhold til ferien?

Mange af os har overbevisninger omkring mange ting bl.a. omkring ferie, disse overbevisninger og mest af alt de ubevidste er medvirkende til stressreaktioner.

Mange bliver faktisk stress påvirket i ferien, nogle oplever det måske ikke, fordi de er rigtig gode til at ”lukke af”, fokusere på andet, alligevel kører stressen på et ubevidst plan.

Der kan være mange ting, der trigger dig og skaber en stress reaktion i dig og din krop – i ferien såvel som i hverdagen.

Jeg oplever dette især hos ekstra sensitive personer.

Eksempler:

  • det sted man er – lys, lyd, temperatur, der kan være hektisk, overfyldt med mennesker m.m. Bare det at være i et andet land med en anden tidszone end du er vant til skaber faktisk stress/ ubalancer i din krop.
  • personer – specifikke eller ikke specifikke, kendte såvel som ukendte.
  • det at være sammen med familien 24 timer i døgnet.
  • mangle de daglige rutiner.
  • ændret søvnrytme.
  • andre spise- og drikkevaner.
  • de forventninger du har til ferien, de forventninger andre har til ferien.
  • måske bliver feriebudgettet overskredet.
  • der kan være forsinkelser undervejs.
  • du har måske nogle eksempler.

Der kan være rigtig mange stressfaktorer på en ferie. Hver gang du bliver fanget i dine følelser og ikke erkender det, for så at slippe dem, så skaber det faktisk stress i en eller anden grad i dig og din krop.

Ja, en lille smule kan kroppen klare, men som ordsproget  ’mange bække små giver stor å’ siger– så kan det bygge sig op, så du faktisk har stress med dig i rygsækken nu, hvor det er ved at være hverdag igen.

Og sidst men ikke mindst, så kan dine tanker om at skulle på arbejde igen også give dig ondt i maven, tankemylder – ja også en form for stressreaktion.

Måske har du blot ikke har fået den afslapning og den ferie, du havde forventet.

Den 15. september 2019 var der et indlæg i vores avis af Anne-Mette Ravn, CEO, Hartmanns, medlem af regeringens stresspanel.  ”Kan en bøllehat være med til at stoppe stress?”

I meget korte træk og meget forenklet handlede det om, at det faktisk tager tid at komme op i omdrejninger igen efter ferie. Hvilket skaber stress, fordi man selv har forventninger om  at få styr på det hele og  være fuldt oppe i omdrejninger med det samme samt blive påvirket af at andre er i gang.

Angående Bøllehhatten, så gør man det på Hartmanns, at alle medarbejder får udleveret sådan en, som man så enten kunne tage på eller lægger på sit skrivebord for at indikere, at man ikke er på fulde omdrejninger. Det handlede generelt om at erkende og kommunikere, at man ikke er i topform, at det var ”lovligt”. Derudover at det ikke blot var i disse situationer, det er legalt; men alle, hvor man ikke fungerer optimalt. At turde erkende og gøre opmærksom på det.

Jeg elsker sådanne “redskaber” – klart også, at man legaliserer at gøre opmærksom på, at man ikke fungerer optimalt og derfor måske ikke lige kan klare det man normalt kan.

Mine nyeste skud på stammen i er

Kurset – ”Når positive tanker ikke er nok” – kan du lære nogle teknikker til at få mere hoved og hale på tingene og slippe stress og stressreaktioner.

”Klub SpørgeJørgen”  – en klub, hvor du vil få del i min viden og andet, er vil være mulighed for at stille spørgsmål omkring de problematikker du lige står med og få tips til, hvad du selv kan gøre.